Dones+Àfriques
Centre de Documentació Virtual

Articles i entrevistes


<< índex (tornar) .

___________________________________________________

Fatoumata Maiga: "El gènere és la columna vertebral en la resolució de conflictes".

Entrevista de Fakara Fainké (Le Republicain)
Traducció
: D+A -
Centre de Documentació Virtual


La trajectòria de l'Association des femmes pour les initiatives de paix (AFIP, Associació de Dones per les Iniciatives de Pau), el paper del gènere en la resolució de conflictes i les estratègies per a l'establiment d'una pau estable al nord de Mali són alguns dels temes dels que parla la Presidenta de la AFIP en la següent entrevista concedida al diari de Mali Le Républicain.

Fakara Fainké: Ens pots explicar la vostra associació?

Fatoumata Maiga: La nostra associació, es va crear després de la "Flama de la pau" [signatura dels acords de pau entre rebels i l'Estat l'any 1996] amb l'objectiu principal de participar en la construcció de la pau a Mali. Abans de crear l'ONG, jo mateixa i algunes persones que integrem l'AFIP havíem lluitat en el Moviment Nacional de la Dona per al Manteniment de la Pau. Això ens va permetre participar activament en la gestió del conflicte al nord. Va ser després de la "Flama de la pau" que vam veure que hi havia moltes coses per fer. Ens volíem involucrar en la construcció de la pau a la nostra manera i vam crear l'AFIP. Això ens va obrir nous horitzons. Avui en dia, gràcies a Déu, ens trobem al capdavant del projecte "Mil dones per al Premi Nobel de la Pau" (www.1000peacewomen.org) que va posar en marxa Ruth Gabi Verma, Consellera Nacional de la AFIP. També és membre de la delegació de la AFIP al Parlament Europeu. Es tracta de donar a conèixer el treball de les dones en la construcció de la pau, a més de reparar una injustícia: després de més de cent anys de Premi Nobel, quan s'inicià aquesta campanya [l'any 2005] només hi havia tres dones que havien rebut el Premi.
Va ser durant aquest projecte que fou nominada Wangary Makaye. Va ser una aventura, com ens agrada anomenar-la, però hem estat capaços d'exposar l'obra d'un miler de dones que hem documentat en un llibre i tenim també una exposició, la qual ha viatjat a Mali i està itinerant durant tres anys per altres països de la subregió. A més, gràcies al que estem fent, treballo al capdavant de l'Associació Estratègica per al Manteniment de la Pau a l'Àfrica, que està finançada per la Cooperació Austríaca. Aquest programa abasta quatre països de la Zona II (Costa d'Ivori, Níger, Burkina Faso i Mali). La nostra organització, a través de la meva humil persona, garanteix la coordinació. Tenim la xarxa d'armes lleugeres i també la West African for Peace.
Seguim treballant en la construcció de la pau a Mali a través de capacitació, sensibilització, documentació, formació sobre el terreny per a minimitzar els costos i les conseqüències dels conflictes. Donem suport, en definitiva, a les activitats de desenvolupament dels processos com són les iniciatives de pau.

-Com funciona aquest treball en la construcció de la pau? Pots citar exemples del conflicte al nord de Mali?

-El gènere és la columna vertebral en la resolució de conflictes, i l'hem de tenir en compte a l'hora de la construcció de la pau. Ens hem de centrar en la joventut i en les dones per a la prevenció de conflictes, la consolidació de la pau i la gestió. Les dones són molt sensibles a la violència. No estic dient que totes siguem coloms de la pau, perquè hem vist a dones que lluiten a la guerra. Però la gran majoria sí que són agents de la pau i mai defensaran la guerra, perquè els que hi aniran són persones que elles s'estimen: els seus fills i els seus marits.
I després tenim els joves: si som capaços de donar-los un lloc de feina, si podem elevar el seu nivell d'educació, hi haurà menys conflictes. Crec que un jove educat pot ser un líder polític i militar, però mai serà un senyor de la guerra. Si analitzem les diferents revoltes, són els intel.lectuals qui manipulen els joves sense estudis. Només quan estàs desesperat acceptes morir, agafar les armes pensant que així podràs invertir la tendència.
Actualment, Mali ha signat algunes convencions i resolucions: la CDS, la CDE, la Resolució 1325, que posa especial èmfasi en la participació de les dones en la resolució de conflictes. Malauradament, aquesta resolució no s'aplica, però crec que Mali té prou interès en la popularització de la present Resolució, en aplicar-la i difondre-la.
En la situació humanitària, la dona tendeix a prestar assistència humanitària a les poblacions afectades més que els homes. No estic dient que els homes són dolents, però és així. I al nord de Mali, les dones han realitzat grans esforços. El que lamento és que el Govern no reconegui el treball de les dones.
Si llegim els documents (el llibre blanc) ningú parla enlloc sobre el paper que la dona exerceix. L'única vegada que he sentit parlar a un alt funcionari sobre el paper que tenen les dones a Mali en la resolució del conflicte al nord va ser a la primera conferència sobre armes lleugeres de Nova York. Això s'ha de materialitzar.

-Què es necessita per establir la pau al nord de Mali?

-És convenient revisar els diversos acords que s'han fet. S'ha de publicar el que s'ha aplicat. Hem de dir-li a la gent què s'ha fet, s'hauria de difondre. Aquelles regions estan vivint en condicions difícils. Hem de trobar una manera de lluitar contra l'atur excessiu de la joventut. Hi ha un munt de joves desesperats en aquestes regions de Mali. Hem de garantir la seguretat de les persones i els béns, hem de lluitar contra la possessió d'armes per part de les comunitats. Cal que l'administració es comporti correctament amb la població.
Hem de penalitzar el personal de l'administració que cometen errors. La gent sovint es queixa de la majoria del personal oficial que va allà. Mentre promoguem la impunitat, aplanem el camí del conflicte. I els nostres líders no han de ser benèvols amb els que participen en els actes d'impunitat. Cadascú ha de fer la seva part. No podem seguir sent pobres i creant focus de tensió.

<< índex (tornar) .