<< índex (tornar) .

___________________________________________________

Baaboo Rhymz, membre de Deep Poets (Senegal):
"E
l hiphop és una eina molt poderosa per a comunicar-nos, no només amb els de la nostra edat, sinó també amb la gent gran i amb tots aquells que no volen escoltar el que els joves hem de dir, ja sigui en el terreny polític o en el social. "

Entrevista de Dídac P. Lagarriga, 2007.


Alibaba (esquerra), BaaBoo (centre) i Architek (dreta). Senegal, desembre 2006.

Baaboo Rhymz és membre de DEEP POETS (al costat d'Alibaba, Kinkely i Architekt), un dels centenars i centenars de grups de hiphop de Senegal. El seu àlbum Maahaaza? (2005) consisteix en un collage internacional entre Nova York, Atlanta i Dakar, on l'anglès, el wolof, el francès i l'àrab s'utilitzen per a desencadenar la verborrea intel·ligent i profunda d'aquests poetes. Mbagnick Ngom, en el diari senegalès Wal Fadjri, els va definir com "els apòstols del rap intel·ligent i disciplinat".


Com vas començar?

Vaig créixer escoltant rap old school, i vaig continuar interessat en el hiphop durant els meus estudis a l'institut; i també ballava. El 1999 vaig venir amb el nom de BaaBooRhymz, quan decidim formar el grup Deep Poets. El 2000 vam fer el primer single, "Neegu Goor", que es va convertir en un clàssic en l'escena hiphop de Senegal. Temps després vaig anar als Estats Units per a continuar el meu somni de viure de la música.

Quan treballes en un projecte internacional com Deep Poets, potser les lletres han de ser de temàtica més general. Et resulta més fàcil o prefereixes parlar directament dels problemes i les experiències locals que t'envolten?

Una mica de cada cosa. Amb Deep Poets, com ens movem per tots costats, parlem d'experiències diverses, segons el lloc on veiem sortir el Sol... Això ens dóna un ampli espectre de temes, però al mateix temps intentem centrar-nos en la realitat senegalesa, de la mateixa manera que al cap i a la fi són problemes humans que no importen on succeeixen.

Creus que actualment existeix una col·laboració més estreta entre les escenes locals dels diferents països africans en comparació a fa uns anys?

Sí, certament, i és una cosa que hem de promoure encara més. No obstant això, amb una diversitat tan gran que hi ha al continent, els que ens dediquem al hiphop a Àfrica tenim un paisatge molt ric però també molt complex amb el qual tractar...

És fàcil trencar les fronteres entre el món francòfon, anglòfon, lusòfon i arabòfon a l'Àfrica? Té sentit per a tu un moviment de hiphop panafricà que pugui compartir experiències, o prefereixes escenes més centrades en allò local i que potser puguin arribar a tocar temes més sensibles?

Bé, trobar l'equilibri seria l'ideal. Segons la meva opinió, no tots els MCs podem compartir la manera d'entendre les coses. Mentre hi ha alguns que se centren en els grans temes que afecten a tot el món, uns altres estaran més interessats en el seu barri o la seva comunitat, el que també és important. No obstant això, el hiphop és una cultura juvenil única que s'arrela a tot tipus de nacions, parlin l'idioma que parlin. És un sentiment de llibertat i de lliure expressió que tots podem utilitzar.

En altra entrevista deies que el hiphop ha donat a la joventut africana llibertat d'expressió. És una cosa que no només afecta al sistema polític, sinó en ocasions també al tradicional, on el jove no pot expressar el que sent per educació o costum.

Sí, crec que el hiphop ens ha donat una eina molt poderosa per a comunicar-nos, no només amb els de la nostra edat, sinó també amb la gent gran i tots aquells que no volen escoltar el que els joves hem de dir, ja sigui en el terreny polític o en el social.

Fa alguns anys el moviment del hiphop a Senegal va ser decisiu en el canvi polític. Però, com veus l'evolució en aquests darrers anys?

Sí, el hiphop va tenir un paper molt important a les eleccions presidencials del 2000, quan gairebé el 90% del rap era polític. El hiphop ha madurat i s'ha diversificat en aquests anys. Han sortit nous talents amb conceptes novedosos i autèntics que serveixen per a millorar l'escena, i això és el que ha de prevaler i és on hem de donar suport.

Com veus el hiphop africà fet per dones, com per exemple el trio senegalès ALIF? És important lluitar per la igualtat de gèneres i els drets de les dones també des del hiphop?

Sí, està molt bé. ALIF són unes pioneres, i no és gens fàcil ser les primeres, però han fet un treball increïble que hem de recolzar.

Didier Awadi [una de les figures més conegudes del hiphop senegalès] està fent un intens treball sobre l'emigració. Què és el que en penses? Comparteixes el seu punt de vista (la solució no és deixar el continent sinó quedar-se i lluitar)?

Recolzo el seu compromís i crec que està fent un treball molt correcte. El nostre continent necessita recursos humans. A Senegal necessitem als joves, i el govern té la responsabilitat de donar-nos oportunitats. La lluita no està perduda. El govern hauria d'animar i finançar la tornada dels que han emigrat perquè inverteixin al Senegal. No li recomano la immigració il·legal a ningú, especialment amb les pasteres, però entenc perfectament el que senten els joves i per què s'arrisquen. No és una cosa que tingui una solució fàcil, però hem de prestar-li molta atenció, és prioritari.

En els anys noranta es deia que el hiphop era una cosa aliena a l'Àfrica, una moda importada que no arribaria enlloc, però el vostre excel·lent treball (el de tots vosaltres) i la vostra capacitat de contextualitzar-lo ha silenciat aquesta opinió. Ara succeeix el mateix, salvant les distàncies, amb el moviment "altermundialista". Quina opinió et mereix aquest moviment? Li trobes algun sentit?

Penso que el món necessita contrarestar amb els moviments de base la gran capacitat de saqueig que tenen les corporacions. Crec que la conscienciació de tots nosaltres pot fer canviar les coses, hem de cuidar del planeta on vivim, sinó què hem de fer?

Estàs treballant en altres àrees, per exemple a la ràdio o escrivint...?

Escric, rapejo i parlo molt! Però també escolto, observo i aprenc... I callo quan no tinc res a dir.
_______________

Podeu consultar el dossier "Hip hop a l'Àfrica. Recorreguts i maneres", de Dídac P. Lagarriga, descarregable en format PDF a www.oozebap.org/pdf/hiphop-africa-dossier.pdf

__________________________________________
oozebap . 2007 . índex