<< sumari (tornar) .

___________________________________________________

Bamako: riquesa social
Dídac P. Lagarriga, 2006

____________________________________

Foto: CAD-Mali

Ansiosos per arribar al Mali "autèntic", Bamako no atrau als turistes. Poques vegades es queden a la capital més del necessari (el temps per a gestionar el visat o esperar el mitjà de transport que els porti a l'interior del país): "A Bamako no hi ha res per veure", repetiran com un mantra fins i tot sense haver-la vist. Contràriament, joves de les zones rurals de Mali, i també de països veïns com Burkina Faso, Níger i Guinea, viatgen a la capital amb l'objectiu de treballar o d'estudiar a la universitat: "A Bamako hi ha alguna cosa per fer".
A tot el continent africà sempre han estat freqüents les migracions internes per raons diverses, i fins fa poc a Mali ningú demanava els papers. Encara avui és fàcil aconseguir permisos de residència, i això fa de Bamako una ciutat cosmopolita i molt activa que, malgrat tot, manté una identitat pròpia: comparada amb altres capitals del continent, Bamako es veu petita. Formada per barris tranquils de carrers sense asfaltar i amb molta activitat veïnal, és fàcil creuar-se amb un ramat de bens, gallines, nens jugant i dones fregant els plats i la roba dins dels límits relatius de l'exterior i l'interior de les cases. Contràriament als llocs més turístics de Mali, a Bamako cap nen demanarà regals si veu un tubabu (blanc): demanar per demanar és una costum molt comú, generada pels turistes i la seva obsessió pel regal caritatiu als nens, com bolígrafs o caramels, potser per alleujar les seves consciències i condicionats clarament per un imaginari del nen africà, creat i monopolitzat des de les campanyes "humanitàries". Com a Bamako no hi ha turistes, no hi ha nens amb el "mono" (veritables ionkis del regal): aquí, quan els nens veuen un tubabu, es limitaran a saludar-lo.
Aquests barris estan envoltats per grans avingudes plenes de trànsit i d'activitat comercial a les voreres, amb nombrosos tallers mecànics, venedors ambulants de targetes per a recarregar el mòbil i llocs de menjar. Dos ponts extensos enllacen les dues ribes del majestuós Níger, que divideix la ciutat. Creuar-los a peu, en un trajecte d'uns vint minuts, permet veure concentrada tota l'activitat i les característiques dels habitants de Bamako: un moviment constant durant tot el dia, amb les càrregues de mercaderies emprant tot tipus de transport (al cap mentre es camina, en petits carros empesos per nens o tirats per animals, en bicicletes on allò portat ocupa tres vegades més que el vehicle, en motos, cotxes i camions que desborden paquets...), circulació intensa de qualsevol model de cotxe (des dels més vells fins a les últimes novetats de luxosos 4x4 amb vidres fumats), autobusos, taxis o els incalculables minibusos verds, els sotramas, amb uns encarregats que dominen a la perfecció la tècnica de col·locar als passatgers com si fossin sardines dins la llauna... En aquest espai allargat per a vianants i vehicles no pot mancar el transport característic de la ciutat: la motocicleta. Amb elles circulen homes i dones que deixen veure el seu culte per la neteja i l'elegància -d'ells mateixos i dels seus vehicles-. Aquesta importància per a l'aspecte provoca que, malgrat unes condicions socials variades, l'imatge que en resulti sigui més homogènia.
Mali té des de principis dels anys 90 una democràcia parlamentària. La forta pressió popular aconseguí acabar amb més de vint anys de dictadura, el que significà una victòria de tot el treball associatiu de base. En aquests anys, la societat civil ha anat consolidant-se gràcies principalment a la força i a la creativitat de les propostes associatives, en especial les que provenen de les dones i els joves. Amb un sistema neoliberal asfixiant, sumat a una mala gestió pública i de corrupció, aquestes xarxes ofereixen propostes que engloben tots els nivells socials, culturals, econòmics i polítics, creant una xarxa alternativa que s'estén poc a poc per tots els racons de Mali.
Quan el Fòrum Social Mundial (FSM) escollí Bamako com a una de les tres seus (amb Caracas i Karachi) per a celebrar l'"edició policèntrica" del 2006, entre el 19 i el 23 de gener, reconeixia mundialment la tasca constant de cadascuna de les persones d'aquest país, i també de tot el continent, que ens ofereixen opcions reals al neoliberalisme i lluiten contra la corrupció dels béns públics i per a la defensa dels drets humans. Àfrica es mou, i la poca representació del moviment social africà en edicions anteriors del FSM a Porto Alegre feia necessari un desplaçament d'aquest. Bamako ha estat la primera, l'any vinent Nairobi agafarà el relleu.


Qui és el ric?

Contràriament al que es diu, Mali no és un dels països més pobres del món, sinó un dels més rics. La riquesa no es pot mesurar només per paràmetres econòmics. Tot i així, els seus recursos naturals, com l'or i el cotó, demostren que no és la pobresa sinó les imposicions del FMI, el Banc Mundial i l'OMC, conjuntament amb la corrupció, les que impedeixen la gestió i l'accés de la majoria a aquests béns. Però a aquest criteri, fonamentat estrictament en paràmetres monetaris, li hem d'afegir altres fonts de riquesa igual de vitals. Culturalment és una de les regions del món amb més creativitat. La diversitat dels seus pobles porta generant des de fa segles tota mena d'expressions artístiques de gran valor, especialment pel que fa a la literatura, la dansa, l'escultura i, com no podia ser de cap altra manera, la música. Mali és avui un gran importador musical, amb nombroses figures que han triomfat internacionalment sense deixar de ser referents nacionals com Salif Keita, Ali Farka Touré, Oumou Sangaré, Amadou & Mariam, Toumani Diabaté... Estils com el hip hop i el reggae són també una realitat i no només entre els més joves: la proliferació de grups que incorporen la crítica social facilita la circulació de missatges i la conscienciació. Tiken Jah Fakkoli, el cantant de reggae més popular de Mali, no es cansa mai de denunciar tota mena de situació il·legal, com per exemple a la seva casset titulada de forma explícita "Françafrique". Aquest terme s'utilitza per a explicar la relació criminal de França amb les seves antigues colònies, donant suport a dictadures i desviant els fons de "cooperació". A una de les cançons, Tiken Jah parla de com funciona l'intervenció militar francesa a tota la regió: "Primer sou els piròmans i després voleu ser els bombers". Durant l'edició del FSM, el seu concert a l'estadi Modibo Keita, amb un preu popular, era una de les coses més esperades per els joves de Bamako.
Una altra mena de riquesa és l'espiritual. Com a país musulmà, Mali ha estat tradicionalment allunyat de les posicions més distorsionades de l'Islam. Tot i això, el wahabisme dels multimilionaris saudís i el materialisme sense fre del consumisme ataquen de manera constant els fonaments religiosos. Mali és una comunitat espiritualment forta, i encara que la resistència resulti difícil quan l'agressió és així de constant, encara persisteixen elements regeneradors, transmesos de generació en generació. Si dèiem que el hip hop s'alimentava de crítica social, aquesta sabrà distingir l'Islam de les persones que el perverteixen, convertint-se en molts casos en un hip hop musulmà que rebutja una tradició repressiva i patriarcal.

CAD-Mali, teixint la societat civil

Forum des Peuples (Fana)

Per als moviments socials de Mali, especialment els agrupats a CAD-Mali, la xarxa d'organitzacions civils, amb federacions, sindicats, ONGs, agrupacions professionals i associacions (www.cadmali.org), la celebració del FSM a Bamako va suposar una oportunitat per a mostrar, discutir i coordinar iniciatives a nivell internacional. Però això no significa que fos la primera vegada: només en els darrers set mesos s'han celebrat, entre d'altres esdeveniments, el IV Fòrum dels Pobles (a Fana, juliol del 2005, www.forumdespeuples.org) i la Cimera Cívica Alternativa Àfrica-França (a Bamako, del 30 de novembre a l'1 de desembre). Mentre el primer acte permet a organitzacions i col.lectius del continent reunir esforços, compartir experiències, debatre estratègies de forma periòdica i servir com a reforç del Fòrum Social Africà (www.forumsocialafricain.org), el segon esdeveniment va ser la resposta a la cimera Francoafricana de caps d'estat, que es realitzava durant els mateixos dies a Bamako. Aquesta cimera paral.lela a l'oficial s'havia celebrat sempre a França, i aquesta va ser la primera vegada que l'acollia un país africà. Organitzada per CAD-Mali, va contar amb més de 100 associacions franceses i africanes que lluiten contra el neocolonialisme francès. Entre les seves conclusions, la feta pública poc després a l'anomenat "Manifest de Bamako":

"En aquest any 2005, França ha legitimat el cop d'estat electoral de Faure Gnassingbé Eyadéma a Togo, ha continuat amb el seu joc brut a la Costa d'Ivori, dóna suport al règim agonitzant d'Idriss Deby al Txad i als poders dictatorials de Paul Biya al Camerún; Denis Sassou [president del Congo i de la Unió Africana] és una ofensa per als pobles, i no serà ell qui serveixi per a la nova situació europea i multilateral amb la que França vol fer creure que canviarà la natura del sistema, que amb la seva lògica porta directament a la pobresa, a la desesperació i, per tant, a l'èxode forçat dels joves... Els participants a la Cimera Cívica Alternativa també han expressat la seva indignació per les polítiques de repressió i estigmatització [a França] de les poblacions immigrants o d'origen immigrant, causades per un passat colonial que mai ha estat ben assumit i per un present neocolonial que es vol ocultar.
Constatant el fracàs d'aquestes polítiques i el rebuig a dialogar dels participants de la Cimera oficial, la Cimera Alternativa ha decidit convertir-se en portaveu de les aspiracions dels ciutadans, i organitzar xarxes associatives internacionals de mobilització per a facilitar la creació de resistències, portant a terme accions per a expressar el rebuig i, així, poder aconseguir transformacions radicals amb i per als pobles."
(www.survie-france.org)

Entre els luxosos 4x4 amb vidres fumats que circulen per Bamako, molts porten els anagrames d'organitzacions internacionals d'"ajuda al desenvolupament". Les seus de tota mena d'associacions humanitàries (pel desenvolupament, per la dona, per la salut, pels nens...) es reparteixen pels barris de la ciutat, normalment a cases espaioses, vigilades i ben indicades des de les avingudes principals per a no perdre's una vegada s'entra a l'entramat de carrers sense asfaltar. Aquesta abundància et sobrepassa: veritablement hi ha tanta gent treballant en aquest terreny? Aminata Traoré, una de les figures del moviment altermundialista i presidenta de CAD-Mali, és molt clara: "No crec en les ONG caritatives. El problema és que les associacions i ONG que treballen amb fons públics es neguen a qüestionar les males accions de la globalització" (entrevista amb Fernando Gotilla, Rebelion.org, 03-02-2006). Això ens ajuda a entendre per què, malgrat aquesta quantitat tan gran d'organitzacions amb seu a la capital, el canvi no és radical. Un 4x4 passa ràpid, deixant un núvol de pols que arriba fins a nosaltres. Tossim...

El Fòrum Social Mundial és una de les moltes oportunitats per a reunir esforços, malgrat les seves proporcions una mica desproporcionades que han intentat solucionar aquest any amb la divisió de les seus. En aquest sentit podem pensar que un altre tipus de reunions, com les dues que hem citat abans, són més útils per a enfortir la societat civil africana. Però pel que ha servit el FSM de Bamako, amb una assistència d'unes 10.000 persones i centenars d'actes (www.fsmmali.org), va ser per enllaçar, de manera recíproca (donant i rebent), aquestes lluites amb les de la resta del planeta, així com per a confiar amb la capacitat del continent per a organitzar manifestacions d'aquest tipus (com la següent a Kenya). I per això no només va aconseguir involucrar a les associacions i col·lectius: l'estat de Mali (que té un dels pressupostos més baixos del món) va aportar al FSM 150 milions de FCFA (uns 230.000 euros) i va cedir els espais necessaris. A la televisió nacional es va retransmetre en directe l'acte inaugural del Fòrum a l'estadi com si es tractés d'unes olimpíades, on a les grades l'"afició" havia substituït les banderes per pancartes amb lemes com Freedom for Sahara.


______________________________________________
oozebap . 2006 . sumari