<< sumari (tornar) .

___________________________________________________

Existeix Nigèria?
Conflictes econòmics i identitaris sacsegen la federació

Dídac P. Lagarriga, 2006

____________________________________


Les fotografies que acompanyen l'article són extretes del documental Burning from the Inside, on Nick Peterson entrevistà a membres dels Ijaw, la comunitat majoritària al Delta del Níger. Molts d'ells han estat empresonats, condemnats a mort o violades per a defensar els seus drets.
___________________


L'Estat federal de Nigèria va ser inventat pel domini britànic, englobant dins d'unes mateixes fronteres un gran nombre de comunitats molt diverses, amb un passat cultural diferent (que els europeus es negaven a reconèixer) i, per tant, amb una manera d'entendre la gestió social també ben diferent (i que el domini colonial igualment obviava): l'africà ni tenia passat ni era prou competent per a poder gestionar políticament la societat. Amb la creació de les federacions, amalgamaren diverses nacions històricament consolidades (que anomenaven "tribus", actualitzat després per "ètnies"), gestant nous pastitxos que només podien provocar confrontació. Nigèria és un d'aquests engendres fets amb perversió i ignorància: un invent sagnant (1). Tots els elements necessaris per al conflicte permanent es donen a Nigèria: la dominació i explotació econòmica, la instrumentació de les "ètnies" (amb els seus favoritismes, corrupcions i marginacions) i la perillosa però efectiva tergiversació de la història, formen un bloc homogeni que, sense cap possibilitat de digestió, van haver d'incorporar al seu present les societats "independents" que vivien sota un Estat artificial anomenat Nigèria. Des del 1958 (any de la primera exportació comercial de cru) el petroli es convertí en el principal factor econòmic, i les pràctiques neocolonials de les empreses petrolieres, com la britànica Shell o la nord-americana Chevron, agreujà encara més la ja de per sí difícil estabilitat de la federació (2).
Avui Nigèria disposa d'un règim democràtic parlamentari basat en la corrupció i la repressió. Tot i que hi ha una millora si ho comparem amb el govern militar de Sani Abacha, durant els anys 90, les companyies petrolieres segueixen comptant amb la complicitat del govern per a continuar traient profit dels recursos naturals, especialment a la regió del delta del riu Níger. La població d'aquella zona, que ha de patir tots els efectes negatius de l'extracció de cru sense rebre res a canvi, ha anat organitzant-se progressivament per a denunciar la precària situació en la que es troben. La resistència de la societat civil ha provocat un ressò constant a nivell internacional, en especial des de l'any 1995, quan el conegut escriptor Ken Saro-Wiwa va ser condemnat a mort per a defensar les causes dels ogoni, una de les comunitats que viuen al Delta.


Redistribució de riquesa, però també de territori

A la darrera dècada moltes d'aquestes protestes s'han radicalitzat i diversificat. Si fins fa un temps les motivacions polítiques i socials de les revoltes populars eren clares, cada vegada la complexitat és més evident, afegint-se a la revolta moviments armats, milícies i grupuscles: a les imatges on joves i dones de les comunitats més afectades s'alcen contra les multinacionals a cop de pedra, o ocupant les instal.lacions durant dies, hem d'afegir-hi la dels petits grups de joves perfectament entrenats (on les armes ja no són els vells fusells de caça sinó els AK-47 importats) que roben quantitats importants de petroli per a revendre'l al mercat negre. No cal caure en els discursos oficials que titllen qualsevol acte armat de terrorisme, englobant en un mateix sac màfies, moviments populars i desesperació, però tampoc cal anar a l'altre extrem i glorificar tota acció que s'aprofita d'una lluita comuna per a fer-ne un negoci rentable. El llistat de moviments i milícies és extens, deforme i canviant. Als que afirmen representar els interessos d'una comunitat en concret (com el MNED, Moviment per a l'Emancipació del Delta del Níger, sorgit dels Ijaw, els més nombrosos del Delta o el MASSOB, Moviment per a la Creació de l'Estat Sobirà de Biafra, defensant l'emancipació dels igbo amb la independència de Biafra (3), tal com succeí entre 1967 i 1970), se'ls sumen milícies finançades directament pel govern (per exemple per a desestabilitzar regions controlades per l'oposició), o màfies que lluiten entre elles pel control de centres importants de petroli i que, per exemple, es declaren seguidors de Ben Laden. Aquest escenari pot fer créixer la tensió entre les comunitats que formen Nigèria, més enllà de la problemàtica del petroli, accentuant la necessitat de repensar l'Estat fins a desmembrar-lo. El MNED o el MASSOB, per exemple, han incorporat al seu discurs ideològic les pitjors malformacions del govern colonial britànic: el recel als musulmans del nord, que identifiquen dins d'un únic grup ètnic, provoca un degoteig constant de baralles racistes i morts entre les comunitats. Per la seva part, la població musulmana (que és més nombrosa que la de qualsevol país àrab) viu també la seva pròpia divisió entre les classes dominants corrompudes per els booms del petroli, la mediocritat dels ulemes manipulats pel salafisme i aquells que aposten per la reinvenció de l'antic califat de Sokoto (fundat a principis del segle XIX) amb la instauració dels principis que fonamentaren la creació d'aquest: la justícia social comunitària (4). Un plantejament, com succeeix també amb el projecte del MASSOB a Biafra, només realitzable amb el desmembrament de Nigèria i acompanyat d'una nova onada de reformisme moral.
Si d'entrada aquestes comunitats estan enfrontades, és possible trobar punts comuns de diàleg si s'assoleix l'emancipació de la societat (objectiu primer dels centenars de milers de persones que formen la societat civil de tota la federació), i poder sortir, de totes totes, del pou fosc d'un colonialisme que Europa encara es nega a reconèixer com un dels pitjors crims contra la humanitat. En aquests darrers anys ha sorgit un corrent revisionista dient que ja n'hi ha prou de responsabilitzar el colonialisme de tots els mals que actualment pateix el continent africà... Però en molts dels conflictes es fa difícil, d'una banda, trobar una altra origen i, d'una altra, veure on suposadament va finalitzar. Culpant el colonialisme no es pretén exculpar altres responsabilitats; però explicar uns fonaments concrets que succeïren en un moment concret i amb unes finalitats concretes, i que englobem sota l'etiqueta pràctica de "colonialisme", facilita en primer lloc, i amb els riscos que tota simplificació de la història comporta, l'explicació de l'actualitat més enllà dels estereotips i les manipulacions.

___

(1) Mazi Kevin Ani: "Nigeria, The Last of Africa's Pseudo-Federations"
(www.biafraland.com/requiem_for_Nigeria.htm)

(2) Dauda Garuba: "Oil and the natural resources curse in Nigeria", a Africa File Issue Ezine Vol. 3 (03/2006): "Oil in Africa: Heaven or Hell?" (www.africafiles.org/atissueezine.asp)

(3) Unu Habib: "The MASSOB insurgency" (Vanguard, www.vanguardngr.com, 17/06/2005)

(4) Usman Bugaje: "The Sokoto Caliphate in Modern Nigeria: Ending it, Mending it or Reinventing it?" (Usman Danfodio University, Sokoto, 21/4/97, http://www.webstar.co.uk/%7Eubugaje/ )

---------------------------------


Article sobre el documental Burning from the Inside de Nick Peterson a
http://www.pambazuka.org/en/category/books/30184


______________________________________________
oozebap . 2006 . sumari