Dones+Àfriques
Centre de Documentació Virtual

Articles i entrevistes


<< índex (tornar) .

___________________________________________________

La festa del divorci
La celebració d'una tradició mauritana

Per Leila Nachawati
Traducció
: D+A -
Centre de Documentació Virtual


La taxa de divorci de Mauritània és la més alta del món àrab: 37% segons fonts oficials, 42% segons fonts independents. Una xifra que ha anat en augment en els darrers anys en una societat en què el divorci no suposa per a les dones l'estigma d'altres països.

Les dades que ofereix el reportatge d'Al-Arabia (en àrab) són xocants en una societat de majoria musulmana. Més del 70% divorciades es casen dues vegades més i el 18% de les dones que es divorcien es casen més de sis vegades.

Tot i que la societat mauritana és conservadora, és progressista en certs aspectes que provenen de costums arrelades en l'àmbit de les relacions familiars. La shar'ia, o "llei islàmica" és la base legislativa del país segons la Constitució, i en la societat mauritana les dones gaudeixen a la pràctica d'una llibertat de moviment impensable en països com Aràbia Saudita. Mauritània és, de fet, l'únic país àrab on la ministra d'Afers Exteriors és una dona.

En aquest context, les dones mauritanes celebren una tradició que no es veu en els països veïns: la festa del divorci, on les dones recent divorciades reben la visita d'amigues i familiars, en una celebració que en alguns casos és íntima i en altres suposa un desplegament que recorda a un casament. Amb aquesta festa es pretén donar suport a la dona perquè no se senti sola ni afronti la ruptura com un fracàs. Una raó per celebrar l'haver arribat a la llibertat.

El sociòleg Mohammad Ould Touran explica el fenomen com un tret distintiu d'aquesta societat, on es viu el divorci no com un fracàs personal sinó com una nova oportunitat, i ajuda a les dones a reforçar la seva autoestima i a fer el pas. La celebració inclou el "tehrash", una festa que es diu també la del "fals nuvi" a la qual van homes de l'entorn a expressar el seu interès per la recent divorciada, que ja és lliure per a refer la seva vida amb una altra persona. D'aquesta manera, el període posterior al divorci es converteix sovint en una mena de transició cap a un nou festeig i la família s'assegura que ningú qüestiona la seva filla.

Aquestes tradicions estan arrelades en la societat mauritana, que desafia els intents d'una regulació més conservadora de l'entorn familiar. Representants islamistes, incentivats per influències de corrents com la wahhabí o la dels Germans Musulmans, criden a la prohibició d'aquesta pràctica per no donar ales a un fenomen que trenca segons la seva visió la unitat familiar, mentre els representants polítics s'esforcen a mantenir l'equilibri entre la legislació i el costum.

<< índex (tornar) .