Dones+Àfriques - Centre de Documentació Virtual


Inici . Introducció . Bibliografia . Enllaços . Col.laboradors . Contacte

-- --- -- --- -- -- - - - - ---- - - - - ---- - --- - - - -- -- ---- -- -- --- --- ---- - - --- --- - -- --- --- -


Articles i entrevistes
.

-- --- -- --- -- -- - - - - ---- - - - - ---- - --- - - - -- -- ---- -- -- --- --- ---- - - --- --- - -- --- --- -


> Les dones blanques i el privilegi de la solidaritat
Per què només vosaltres, dones blanques, teniu el privilegi de la solidaritat? També rebeu pallisses i sou violades, també patiu les violències masclistes, també esteu mal pagades, sou menyspreades, els vostres cossos també són instrumentalitzats… Per Houria Bouteldja.
[LLEGIR ARTICLE]


> La dècada de la dona africana: oportunitats estratègiques
Mónica Ighorodje de l'organit
zació nigeriana Baobab assenyala els punts claus de la Dècada 2010-2020 de la Dona Africana, un esdeveniment notable per a les dones africanes i un elogi a la Unión Africana pel reconeixement de les necessitats, preocupacions i objectius de les africanes.
[LLEGIR ARTICLE]

>Yolande Mukagasana: "No tinc por de morir, sinó de no dir tota la veritat i a no comportar-me amb dignitat davant dels africans."
Emotiva entrevista amb la infermera i escriptora ruandesa que va poder sobreviure al genocidi de 1994.
[LLEGIR ENTREVISTA]

>La festa del divorci. La celebració d'una tradició mauritana

En aquesta festa, les dones recent divorciades reben la visita d'amigues i familiars, en una celebració que en alguns casos és íntima i en altres suposa un desplegament que recorda a un casament. Amb aquesta festa es pretén donar suport a la dona perquè no se senti sola ni afronti la ruptura com un fracàs. Una raó per celebrar l'haver arribat a la llibertat.
[LLEGIR ARTICLE]

> Una veritable facultat virtual sobre els estudis de gènere a l'Àfrica
Els estudis de gènere no són freqüents a les universitats africanes, però internet està contribuint a que les dones universitàries intercanviïn idees i suport moral, fins al punt d'establir una universitat virtual feminista.
[LLEGIR ARTICLE]

> Fatima Meer: Una vida dedicada a la lluita contra la discriminació

Escriptora sud-africana, acadèmica i destacada activista contra l'apartheid i a favor dels drets humans, Meer repassa en aquesta entrevista alguns dels aspectes més destacats de la seva vida.
[LLEGIR ENTREVISTA]

>
Ayesha Imam: "Com diu l'Alcorà: 'Les dones i els homes són protectors els uns dels altres'.
La reconeguda intel.lectual i activista nigeriana explica la seva experiència en la defensa dels drets de les dones als tribunals islàmics. Fundadora de l'organització Baobab, aposten per exigir justícia en el marc legal autòcton i es mostren contràries a les crítiques externes i poc respectuoses d'algunes ONG internacionals.
[LLEGIR ENTREVISTA]

> Fatoumata Maiga: "El gènere és la columna vertebral en la resolució de conflictes".

Presidenta de l'Association des femmes pour les initiatives de paix de Mali, Maiga reflexiona sobre el paper del gènere en la resolució de conflictes i les estratègies per a l'establiment d'una pau estable al nord del país.
[LLEGIR ENTREVISTA]

> Dones sense complexes. Una història africana (segles XIII i XIV)

Serge Bilé vol retre un homenatge a algunes dones de la història africana, de les quals ho ignorem tot, en un article fresc i ple d'anècdotes divertides.
[LLEGIR ARTICLE]

> Molara Ogundipe: "El terme 'postfeminisme' s'està utilitzant com si les necessitats del feminisme ja s'haguessin aconseguit. Els estudis de gènere i el treball social s'han convertit no només en una moda, sinó també en una indústria."
Entrevista a una de les teòriques feministes més importants d'Àfrica, a més d'activista, professora i crítica literària des de la seva Nigèria natal.
[LLEGIR ENTREVISTA]

> Els fonaments eurocèntrics dels conceptes feministes i el repte de l'epistemologia africana

Oyeronke Oyewumi qüestiona els conceptes de gènere amb exemples basats en les experiències i epistemologies culturals africanes. Demostra com el sistema de la família nuclear, que és específicament una forma europea, encara es troba a l'origen de molts dels conceptes que s'estan emprant universalment en els treballs i estudis sobre el gènere.
[LLEGIR ARTICLE]

>
Fatma Alloo i el movimient feminista a Tanzània
Una de les pioneres del feminisme africà contemporani i fundadora de TAMWA (Tanzania Media Women's Association), parla sobre el paper de les dones de Tanzània als mitjans de comunicació i a les noves tecnologies.
[LLEGIR ENTREVISTA]

>
Amina Mama: "Les fonts històriques ens diuen que fins i tot les dones blanques han mirat cap a Àfrica per trobar alternatives a la seva subordinació".
L'acadèmica feminista nigeriana, molt reconeguda en el continent africà, repassa en aquesta llarga entrevista la seva trajectòria i els seus punts de vista principals.
[LLEGIR ENTREVISTA]

>
Yasmin Jusu-Sheriff: "Em sembla que les universitàries no entenen les connexions entre elles i les dones de les comunitats."
Membre de la Comissió dels Drets Humans de Sierra Leone i vice-presidenta de la Mano River Women's Peace Network, Jusu-Sheriff explica les seves experiències en el conflicte bèl.lic d'aquella regió i la capacitat organitzativa de les dones per a enfrontar-s'hi.
[LLEGIR ENTREVISTA]

>
Aminata Traoré: "Estem desbordats de potencialitats i m'insurgeixo contra la natura del sistema i la seva capacitat per a destruir l'esperança a l'Àfrica".
És una de les figures de l'altermundialisme, tan a Àfrica com a la resta del planeta. Les seves declaracions són radicalment senzilles i coherents i esdevenen bandera d'una nova generació d'activistes.
[LLEGIR ENTREVISTA]

>
Ken Bugul: "Se'ns vol fer creure que la dona africana sempre està al camp o al mercat portant alguna cosa al cap o a l'esquena."
Recopilem tres entrevistes que giren entorn de la vida i experiències d'aquesta coneguda escriptora i que tenen com a fil conductor tres de les seves novel.les. Ens parla, entre d'altres coses, de la seva etapa com a vint-i-vuitena dona d'un seriny.
[LLEGIR ENTREVISTA]

>
Tsitsi Dangarembga: Com a dona africana, qui et farà cas fins que no guanyis el Premi Nobel?
Autora de Nervous conditions, esdevingut un dels "clàssics moderns" de la literatura africana, l'escriptora de Zimbabue conversa amb Upenyu Makoni-Muchemwa sobre el seu treball i el paper de la dona en la societat.
[LLEGIR ENTREVISTA]

> Feminisme i "womanism" a l'Àfrica

Un repàs introductori per algunes diferències i aproximacions de l'anomenat "womanism", que sorgeix al mateix moment però de manera diferent gràcies a l'escriptora afroamericana Alice Walker i a la professora nigeriana Chikwenye Okonjo Ogunyemi.
[LLEGIR ARTICLE]

> Afrocentrisme i feminisme essencialista vs. homosexualitats africanes
Després de contradir la visió segons la qual l'homosexualitat és una importació occidental a l'Àfrica, l'article se centra en la figura de la carismàtica Prudence Mabele, lluitadora pels drets de les minories sexuals a Sud-àfrica.
[LLEGIR ARTICLE]


> Wangari Maathai i la lluita pel medi ambient

Plantar un arbre també suposa lluitar per la igualtat entre homes i dones o contra les polítiques repressives de l'estat. El medi ambient conté totes les polítiques socials, i dissociar aquesta lluita de les altres és esterilitzar-la.

[LLEGIR ARTICLE]


> Tres escriptores africanes: Ama Ata Aidoo, Efua Theodora Sutherland i Aminata Sow-Fall
La literatura suposa una de les moltes maneres d'expressió i construcció, recerca i document que utilitzen algunes africanes per reclamar equitat, veu, solucions.
[LLEGIR ARTICLE]

> Jacqueline Kalimunda, cineasta ruandesa

Una entrevista sobre el seu documental Homeland, una visió personal entorn el genocidi de Ruanda que la converteix en una de les joves realitzadores més interessants del moment.
[LLEGIR ENTREVISTA]

>
El treball documental d'Anne Laure Folly
Els seus documentals com "Femmes aux Yeux Ouverts", "Femmes d'Angola: rêver la paix", "Les Oubliées" o "Femmes du Niger" van ampliant les desenes i desenes de testimonis des de la més àmplia diversitat de les geografies africanes. Revoltes íntimes, resistències a gran escala, esperances i exemples de què pensen moltes de les persones que un dia ens van dir que no pensaven...
[LLEGIR ENTREVISTA]


> La cantant Oumou Sangaré

Amb els darrers anys Sangaré s'ha convertit en una estrella al seu país, continuant amb unes lletres que parlen dels drets de la dona, de l'amor i del mal ús de l'Islam que, sovint, en fan els homes. Si per a les multinacionals que distribuiran els cd's d'Oumou Sangaré, la cantant formarà part d'aquesta indústria de l'entreteniment "exòtic", contextualitzar el seu treball ens serveix per a donar-li un sentit que, a Mali, mai ha perdut.
[LLEGIR ARTICLE]

 
 
Dones+Àfriques - Centre de Documentació Virtual