Jidma
festival interior

ACTIVITATS ... QUI SOM ... VÍDEOS ... CONTACTE

......................................................................................................................................................................

JIDMA 04 - DEIXAR-SE INTERPEL.LAR: MESTRES QUE INSPIREN, desembre 2021, sèrie de 10 podcasts.

Deu capítols d'una mateixa sèrie d'entrevistes a persones vinculades al món cultural sobre què va significar pel seu desenvolupament professional i vital el fet de deixar-se interpel·lar per l'obra d'un referent conegut.

No es tracta d'una aproximació acadèmica, sinó de compartir el testimoni experiencial de cada convidat i convidada per ressaltar la inspiració que van trobar-hi. D'aquesta manera, a cada entrevista aprofundim en una de les persones convidades i, a la vegada, en el referent triat i com les va influenciar de manera decisiva.

Amb Agustí Pániker (sobre Alan Watts), Lídia Pujol (sobre Cecília), Josep Otón (sobre Simone Weil), Arnau Pons (sobre Paul Celan), Blanca Garí (sobre María Zambrano), Halil Bárcena (sobre Mawlana Rumi), Laia de Ahumada (sobre Miquel Martí i Pol), Alicia Corral (sobre Jerzy Grotowsky), Lluïsa Vert (sobre Louis Cattiaux) i Ignasi Moreta (sobre Lluís Duch)

......................................................................................................................................................................

1. Agustí Pániker interpel·lat per Alan Watts

[Durada: 31:18]

Agustí Pániker és nascut a Barcelona l'any 1959 i és el director de l'editorial Kairós a més d'un escriptor especialitzat en les tradicions religioses i culturals de l'Índia.

Alan Watts va néixer a Anglaterra l'any 1915 i va morir el 1973 a Califòrnia. Va ser un filòsof, editor, estudiós i gran divulgador de les religions orientals entre el públic occidental.

En aquesta entrevista, coneixerem una mica més de Watts a través dels ulls d'Agustí Pániker a més de saber perquè i de quina manera Watts el va interpel·lar i com aquest fet ha influït en el nostre convidat.

 

...................................................................

2. Lídia Pujol interpel·lada per Cecília

[Durada: 26:18]

Lídia Pujol, que va néixer a Barcelona l'any 1968, és una cantautora tant en català com en castellà amb varis discs en solitari i nombroses col.laboracions. Els continguts que nodreixen la seva música i espectacles abasten la poesia, el teatre, el pensament crític, l'espiritualitat i la política. El seu darrer disc és "Conversando con Cecilia" i és precisament Cecilia, la figura que ha escollit per aquesta entrevista.

La cantant Cecilia, que va néixer al Pardo l'any 1948 i va morir molt jove, el 1976, va aconseguir una gran popularitat a Espanya durant la dècada de 1970.

En aquesta entrevista coneixerem perquè d'aquesta interpel.lació que Lidia Pujol sent amb la Cecilia, també la veurem a través dels seus ulls i com la ha influït fins al punt de dedicar-li un disc.

 

.....................................................................

3. Josep Otón interpel·lat per Simone Weil

[Durada: 28:28]

Josep Otón és nascut a Barcelona, l'any 1963, catedràtic d'ensenyament secundari i docent. És autor, també, de diversos llibres, tant d'assaig com de narrativa juvenil.

Simone Weil
va néixer a París el 1909 i va morir el 1943 a Anglaterra, va ser una coneguda filòsofa, activista política i escriptora.


En aquesta entrevista, coneixerem una mica més de Weil a través dels ulls de Josep Otón a més de saber perquè i de quina manera aquesta pensadora cabdal del nostre temps el va interpel·lar i com aquest fet ha influït en el nostre convidat.

.......................................................................

4. Arnau Pons interpel·lat per Paul Celan

[Durada: 33:09]

Arnau Pons és nascut a Felanitx, el 1965, és poeta, assagista i editor de poesia., a més de traductor sobretot de poetes alemanys, italians, francesos i portuguesos. També tradueix de l'hebreu. És especialista en la poesia de Paul Celan, de qui ha traduït diverses obres i sobre qui ha escrit assajos i treballs de crítica literària.

Paul Celan va ser un poeta en llengua alemanya que va néixer a l'actual Ucraïna el 1920 i va morir cinquanta anys després a París.

En aquesta entrevista, coneixerem una mica més de Paul Celan a través dels ulls d'Arnau Pons a més de saber perquè i de quina manera aquest poeta el va interpel·lar i com aquest fet ha influït en el nostre convidat.


......................................................................................

5. Blanca Garí interpel·lada per María Zambrano

[Durada: 28:52]

Blanca Garí, nascuda a Barcelona el 1964, formada com a medievalista a Barcelona, París i Gènova és doctora en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Treballa en el camp de l'espiritualitat medieval, especialment en l'àmbit de la religiositat femenina.

María Zambrano
va néixer a Vélez-Málaga el 1904 i va morir a Madrid el 1991. Filòsofa, professora, poeta i escriptora, la seva obra desperta i inspira, i és d'això que parlarem amb la Blanca Garí, a més de saber perquè i de quina manera aquesta pensadora la va interpel·lar i com aquest fet ha influït en la nostra convidada.


..............................................................................

6. Halil Bárcena interpel·lat per Mawlana Rumi

[Durada: 31:57]

Halil Bárcena és nascut a Cantàbria, el 1962, islamòleg, doctor en filologia àrab i especialista en mística sufí, a més d'autor de varis llibres en especial d'assaig i poesia.

Mawlana Rumi
és un místic i poeta musulmà del segle XIII que les seves obres s'han difós arreu del món.

En aquesta entrevista, coneixerem una mica més d'aquest savi i mestre a través dels ulls de Halil Bárcena, a més de saber per què i de quina manera el va interpel·lar i com aquest fet ha influït en el nostre convidat.


.....................................................................................

7. Laia de Ahumada interpel·lada per Miquel Martí i Pol

[Durada: 30:59]

Laia de Ahumada és nascuda a Barcelona l'any 1957, és doctora en filologia catalana i escriptora, amb nombrosos llibres d'assaig, de prosa poètica, d'entrevistes i també de narrativa infantil i juvenil.

Miquel Martí i Pol va néixer a Roda de Ter el 1929 i va morir a Vic el 2003. És un dels poetes catalans més populars del segle XX.

En aquesta entrevista, coneixerem una mica més d'ell a través dels ulls de la Laia de Ahumada, a més de saber per què i de quina manera la va interpel·lar i com aquest fet ha influït en la nostra convidada.


...............................................................................

8. Alicia Corral interpel·lada per Jerzy Grotowsky

[Durada: 25:09]

Alícia Corral és nascuda a València el 1982, artista i investigadora en el camp de les arts performatives, el teatre físic i la veu. Llicenciada a l'Institut de Teatre de Barcelona ha fet recerca a l'Índia, estudiant antigues tècniques de ioga del so, ioga vocal, cants bagul i recitació vèdica. També és fundadora del grup musical barceloní "Namaskar".

Jerzy Grotowsky, que va néixer a Polònia el 1933 i va morir a Itàlia el 1999, va ser un director teatral, investigador i teòric. És considerat un dels grans noms del teatre del segle XX.

En aquesta entrevista, coneixerem una mica més d'ell a través dels ulls de l'Alicia Corral, a més de saber per què i de quina manera la va interpel·lar i com aquest fet ha influït en la nostra convidada.

 

............................................................................

9. Lluïsa Vert interpel·lada per Louis Cattiaux

[Durada: 25:56]

Lluïsa Vert
va néixer a Barcelona el 1955, és especialista en simbologia tradicional, coordinadora dels cursos de simbologia a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i codirectora de la pàgina web Arsgravis, dedicada a l'estudi de la confluència entre l'art i el símbol. Ha escrit diversos llibres, alguns d'ells amb la seva parella, el professor i especialista en simbologia Raimon Arola.

Louis Cattiaux va néixer a Valenciennes el 1904 i va morir a París el 1953. Va ser un pintor i poeta que va escriure El missatge retrobat un llarg llibre inspirat i que conté un ensenyament moral, filosòfic i místic.

En aquesta entrevista, coneixerem una mica més d'ell a través dels ulls de la Lluïsa Vert, a més de saber per què i de quina manera la va interpel·lar i com aquest fet ha influït en la nostra convidada.


...............................................................................

10. Ignasi Moreta interpel·lat per Lluís Duch

[Durada: 25:40]


Ignasi Moreta va néixer el 1980 a Barcelona, és professor de literatura catalana a la Universitat Pompeu Fabra i director de l'editorial Fragmenta, a més d'autor de diversos llibres.

Lluís Duch va néixer a Barcelona l'any 1936 i va morir el 2018 al Monestir de Montserrat, on era monjo a més d'antropòleg i professor especialitzat en història de la cultura occidental en especial de l'antropologia.

En aquesta entrevista, coneixerem una mica més d'ell a través dels ulls de l'Ignasi Moreta, a més de saber per què i de quina manera el va interpel·lar i com aquest fet ha influït en el nostre convidat.

 

......................................................................................................................................................................

Podeu escoltar tota la sèrie a les plataformes habituals de manera gratuïta, per exemple a Anchor, https://anchor.fm/deixarse-interpellar
Podcasts realitzats per Matías Rossi i Dídac P. Lagarriga.
Imatge gràfica: Isaac Prunera.

......................................................................................................................................................................