<< index (tornar) .

___________________________________________________

 

 

Costa d'Ivori, l'Irak de França?
Per Jozé Bape (2005)

____________________________________

Mentre que per aquí tots segueixen ocupats en denunciar com n'és de dolent el senyor Bush i l'imperialisme americà, França continua fent de les seves a l'Àfrica. Alguns veuran que aquesta és una comparació exagerada, però caldria preguntar-nos si no reaccionem amb un racisme inconscient: el que els hi passi als negres no és tan important. Els problemes de l'Àfrica es presenten eterns y de difícil solució, però en realitat molts d'ells són més senzills del que sembla - igual de senzills d'explicar i entendre que la guerra per el petroli a Irak -. A l'Àfrica també hi ha Ucraïnes amb les seves revolucions que donen suport als oponents de règims dictatorials, a l'Àfrica també hi ha països del primer món que envaeixen i aniquilen països per raons "humanitàries", a l'Àfrica també hi ha ciutats de milions de persones i països que, si els deixessin, serien igual de rics i pròspers que els del primer món. La diferència és que en la gran majoria de països africans el sistema colonial que els va arrasar durant més de mig segle - alguns més de cent anys - continua existint.

Com ens explica François-Xavier Verschave - president de l'associació Survie i autor de molts llibres sobre aquest tema, com La Françafrique (1998) o Noir Silence (2001) - quan França, en els 60 del general De Gaulle, va haver d'acceptar les independències de les seves colònies africanes, va engegar un sistema il·legal i secret de confiscació d'aquelles independències, amb un dispositiu politico-econòmic-militar amb l'espoli dels recursos estratègics -petroli, urani-; econòmics -cacau, fusta...-; fraus financers -amb el desviament de més del 90% de les "ajudes al desenvolupament" per part dels successius governs (Mitterrand, Chirac...)-; imposició i suport de dictadures "amigues de França" -amb la corresponent aniquilació de tots els líders polítics de l'oposició i que suposaven una alternativa i una esperança-; manipulacions secretes -amb les xarxes de la ultradreta i del partit de Le Pen entre els mercenaris i les guàrdies presidencials i las lògies francmaçòniques a la que estan afiliats des de tots els dictadors africans fins a directius de importantíssims mitjans de comunicació francesos-; instrumentalització de l'etnisme -el genocidi de Ruanda es considera el pitjor crim de França al segle XX-; foment de guerres civils proveint d'armes als dos bàndols -debilitar així el país ric en matèries primeres com per exemple Angola-, etc.Costa d'Ivori.

La Costa d'Ivori va sortir suficientment a les notícies d'aquesta tardor per que no s'entengués res del que allà està passant. Si hagués sortit menys, s'ignoraria completament el conflicte, però havent sortit una mica el problema és encara més greu: no s'entén. I si no s'entén es perpetua la idea de la "impossible solució", la estesa crisi africana - l'afropessimisme- i l'eterna condemna "divina" a la que sembla estar condemnat tot un continent, milions de persones. Les catàstrofes "humanitàries" són problemes polítics que poc solucionarem si ens rentem la conciència enviant diners a les ONG de torn... Abans d'anar a buscar l'acció més fàcil - que paradoxalment tot ho complica encara més- hem d'escoltar. L'Àfrica necessita ser tractada de igual a igual, ser escoltada i respectada. Hem de ser conscients que el menyspreu a una part de la humanitat segueix imperant en la majoria dels nostres actes. Deixem a un costat la hipocresia. Quan el president Chirac va declarar: "l'Àfrica no està preparada per a la democràcia", probablement la majoria de polític europeus hi van estar d'acord i, amb ells, els seus electors.

Simplificar qualsevol esdeveniment polític tampoc ajuda a aclarir els fets, però, continuant amb l'exemple de l'Irak, no perquè sapiguem que la realitat de aquella guerra es embolicada pel que fa a tots els seus implicats, no deixa de ser comprensible i condemnable.
L'exèrcit francès, que continua dirigit pels principis colonials de posar per davant els "interessos de França" als drets dels "indígenes", té desplegats milers d'homes i bases militars per tot el continent, mantenint, per exemple, les dictadures del Gabón, Djibouti i el Txad. A Costa d'Ivori, una de les seves últimes accions va ser la de disparar contra la massa de manifestants desarmats que protestaven per la presència de l'exèrcit francès i el suport d'aquestes a les tropes d'oposició al president Gbagbo. El resultat, amagat per la premsa francesa, és el de desenes de morts i centenars de ferits.
Imaginem-nos dos situacions: que l'Argentina envaís militarment Itàlia perquè creu que Berlusconi és un corrupte. I una altra: que Veneçuela enviés tropes a Espanya per a defensar als veneçolans de les agressions per part d'un grup de policies amb uniforme de skinhead. Aquestes dues reaccions, que considerem surrealistes i desproporcionades, són el pa de cada dia a molts països africans, entre ells la Costa d'Ivori.

L'actualitat d'aquest país, com el de qualsevol altre, no s'entén sense la seva història, especialment la més recent. Per a resumir-la direm que va haver de suportar, des de la seva "independència", una dictadura que després es convertí en democratura - al instaurar-se el partit únic - amb el govern feixista de Houphouët-Boigny, un "amic" de França i un "model" per a tota la francofonia. Gràcies al repartiment entre ell i els seus amics francesos dels beneficis de les matèries primeres de la Costa d'Ivori (cacau, cafè, oli de palma...) i els desviaments del diner de l'estat francès per "ajudes al desenvolupament" que es repartien entre tots els responsables -va arribar a afirmar que tot ciutadà responsable també posaria els diner a comtes de Suïssa-, va acumular una de les fortunes més grans al sud del Sàhara. A canvi, també, va ajudar militarment a França en la guerra bruta per la aniquilació del líders que els hi feien front, com l'assassinat al 1987 del president carismàtic de Burkina Fasso Thomas sankara, la gran esperança africana. Les seves tropes, juntament amb les franceses, les trobem en conflictes contra països anglòfons (Nigeria, Liberia, Sierra Leone...).
Quan Houphouët-Boigny mor al 1993, deixa un país arruïnat, impossible de curar les ferides en una setmana. Però que morís no vol dir que França desapareixi de la zona. Tot el contrari. Avui en dia les principals companyies franceses administren les comunicacions, els transports i altres serveis del país. Quan aquests dies veiem a ciutadans francesos abandonar el territori per por, algunes xifres van sortir a la llum, com per exemple que hi ha més francesos a Abidjan, la capital econòmica, que de la Costa d'Ivori a París. La sensació ens diu el contrari: és l'Àfrica la que ve, la que "ens envaeix". Uns són immigrants, els altres expatriats...

El successor del dictador va ser Konan-Bédié, que va incrementar encara més la corrupció i l'espoli a mans de les xarxes franco-africanes. Però encara va fer una cosa pitjor que podria convertir ara a la Costa d'Ivori en la nova Ruanda: per poder eliminar al seu principal adversari polític, Alassane Ouattara, va promoure el concepte racista de ivoritat, que excloïa a Ouattara d'aquesta identitat nacional -ja que aquest provenia del nord musulmà del país, el que posa de manifest el fet perillós, fràgil i arbitrari de les fronteres traçades per la colonització-. Poc després, a mitjans dels 90, França va començar un període de cohabitació en el govern (amb un president de dretes, Chirac, i un primer ministre de esquerres, Jospin). Encara que a la història amagada i il·legal de la política francesa a l'Àfrica, coneguda com la "Françafrique", tant les esquerres com les dretes han estat molt implicats - per exemple el genocidi de Ruanda va començar amb Mitterrand-, no serà fins el 2002, quan la dreta s'imposa, que el govern francès es converteix en la màfia tancada i il·legal que és ara. Val la pena fer aquesta aclaració perquè, com podem veure, si les eleccions americanes afecten a tot el planeta, les eleccions a França també surten criminalment i de manera molt directa de les fronteres de l'hexàgon.
Des de la fi dels noranta, la política francesa a la Costa d'Ivori és més complexa, jugant a ser els bombers d'un foc que ells mateixos van encendre. Mentre s'exten la idea d'ètnia i l'exclusió d'una part del territori, el nou president Gbagbo (que va arribar al poder al 2000 amb de les eleccions que van haver-hi després d'un cop d'estat) no acaba de caure simpàtic a les xarxes françafricanes de Chirac, que decideix donar suport als "rebels" del nord i de l'oest. Gbagbo no és cap heroi, tot el contrari, però el problema principal és que França no pot continuar fent i desfent a l'Àfrica.
Quan van començar els conflictes del 2002 entre les dues parts, França va aconseguir un acord: els acords de Marcussis (avalats per la ONU que va enviar forces internacionals però amb les tropes franceses, en augment després de la "operació Licorne" [veure foto], conservant un estatut a part). Una altra vegada el bomber que va ser piròman... Aquests acords van permetre d'evitar un bany de sang, però van partir el país en dos y va suposar que la treva fos molt menys sòlida del que pretenia França: enlloc d'aprofitar la situació per a pacificar i resoldre -juntament amb les forces internacionals de l'ONU- el que era una guerra civil en pausa, va continuar com si res amb els seus negocis ocults, inclinant-se ara per Gbagbo, ara pels rebels. Però això no pot funcionar mai i acaba per explotar...

Amb un nou any que comença, les situacions que generen aquestes pràctiques il·legals no portaran més que sang. És inevitable. Des de les veus més optimistes de la militància africana s'espera, i de moment sembla que així és, que els africans denunciïn cada vegada més aquestes pràctiques i en siguin ben conscients, forçant així que aquests últims esdeveniment a la Costa d'Ivori siguin l'inici d'un canvi en la història neocolonial. Per part dels francesos, hi ha associacions -com Survie-, que s'estan mobilitzant des de fa anys i denunciant aquestes activitats secretes. Per començar se li exigeix al govern francès, sense més excuses ni retards, la retirada de les tropes de la Costa d'Ivori i l'obertura d'una comissió parlamentària sobre les recents actuacions a Abidjan contra civils. L'Àfrica ja no pot més.


_______________________________

Per a seguir l'actualitat (en francès): http://www.afrikara.com i http://www.survie-france.org
En espanyol oozebap editarà al 2005 el llibre Neocolonialismo francés en África, una historia criminal que continúa, amb col.laboracions de François-Xavier Verschave i Odile Tobner (en preparació).

 

______________________________________________
oozebap . 2005 . index